TIMOCOM 27.08.2024
5

Digitálna špedícia: Budúcnosť cestnej nákladnej dopravy

Digitálna špedícia

V digitálnom svete cestnej nákladnej dopravy a Logistiky 4.0 čelia dopravcovia a prepravné spoločnosti pri svojej každodennej práci mnohým výzvam. Súčasťou toho sú aj komplexné logistické požiadavky, rastúce prevádzkové náklady a neustále sa zvyšujúci tlak na zvyšovanie efektívnosti, rýchlosti a hospodárnosti. Tu vstupuje do hry digitálna špedícia – koncept, ktorý zásadne mení spôsob poskytovania dopravných služieb. 

Žiadne dopravné zápchy, žiadne prekážky pri doručovaní a žiadny nedostatok dopravcov. Naopak, vyvážené kapacity nakladacích priestorov a transparentný logistický proces, v ktorom sa tovar dostane na miesto určenia bezpečne a bez čakania. „Svet bez logistických výziev“ sa z dnešného pohľadu zdá byť veľmi vzdialený. Pre TIMOCOM je to však vízia, na ktorej pracujeme každý deň. 

Plánujete navštíviť veľtrh IAA 2024? Navštívte nás v hale 13 v stánku C30 a diskutujte s nami o problémoch logistiky a digitálnych riešeniach v cestnej nákladnej doprave. Dohodnite si stretnutie a zabezpečte si bezplatnú vstupenku na IAA! 

Čo je digitálna špedícia?

Pojem digitálna špedícia označuje koncept z oblasti Logistiky 4.0, ktorý sa zameriava na optimalizáciu tradičných zasielateľských procesov prostredníctvom využitia moderných technológií a softvérových riešení. Napríklad manuálne procesy sa nahrádzajú automatizáciou a papierová dokumentácia používaním údajov v reálnom čase. 

Pokiaľ ide o optimalizáciu pomocou digitálnej logistiky, nie je však potrebné zakaždým nanovo vynaliezať koleso. Existujú už overené základné prvky, ktoré vám pomôžu vybudovať digitálnu špedičnú spoločnosť. K takým patria: 

Údaje v reálnom čase a transparentnosť

Bezproblémové sledovanie zásielok v reálnom čase je jednou z najdôležitejších výhod, ktoré ponúkajú digitálni špeditéri. Všetky strany zúčastnené na preprave môžu kedykoľvek a odkiaľkoľvek skontrolovať stav zásielky. 

Automatizácia

Ak sa automatizujú procesy, ako je prijímanie objednávok alebo fakturácia, možno sa vyhnúť manuálnym zdrojom chýb a zvýšiť efektívnosť.

Optimalizované plánovanie trasy

Algoritmy a umelá inteligencia (AI) sa môžu použiť na výpočet najlepších trás s cieľom znížiť náklady a skrátiť časy doručenia. 

Digitálny manažment dokumentov

 Len málo vecí spôsobuje taký chaos a manuálne chyby ako papierovanie. Väčšinu dokumentov možno teraz spracúvať bezpečne a digitálne, čo urýchľuje administratívne procesy a znižuje byrokraciu. 

Výhody digitálnej špedície

  • Úspora nákladov

Optimalizáciou procesov a predchádzaním chybám sa zdroje využívajú efektívnejšie, čo môže v konečnom dôsledku viesť k výraznému zníženiu prevádzkových nákladov. 

  • Zvýšená účinnosť

Vďaka digitálnym nástrojom sa aj zložité úlohy dajú dokončiť rýchlejšie, čo vedie k celkovo vyššej produktivite. 

  • Zvýšená spokojnosť zákazníkov 

Transparentnosť a spoľahlivosť sú kľúčovými prvkami spokojnosti vašich zákazníkov. K väčšej lojalite zákazníkov prispievajú najmä digitálne riešenia, ako je sledovanie v reálnom čase, ktoré podporujú rýchlejšiu a efektívnejšiu komunikáciu so zákazníkmi. 

Výzvy a riešenia 

Prechod na koncepciu digitálnej špedície prináša mnohé výhody, ale nie je bez problémov. Spoločnosti musia byť pripravené na rôzne prekážky, od technologických úprav až po bezpečnosť údajov. Nižšie sa pozrieme na niektoré z najčastejších problémov a poskytneme vám tipy, ako ich môžete úspešne prekonať. 

Náklady a investície 

Investície, ktoré je potrebné vynaložiť na prechod na digitálnu logistiku a ktoré by sa nemali podceňovať, pôsobia na mnohé spoločnosti ako odstrašujúci príklad. Je však dôležité mať na pamäti, že prechod na digitálne nástroje je investícia, ktorá sa z dlhodobého hľadiska vráti vďaka vyššej efektívnosti, nižším prevádzkovým nákladom a významnej konkurenčnej výhode. 

Integrácia s existujúcimi systémami 

Integrácia nových digitálnych riešení do existujúcich IT systémov je často zložitá a môže viesť k problémom s kompatibilitou. Ak však budete pri výbere softvérových riešení venovať pozornosť aspektom flexibility a škálovateľnosti, môžete tomu zabrániť. Odporúča sa tiež úzko spolupracovať s príslušným poskytovateľom IT služieb, aby sa zabezpečila kompatibilita všetkých systémov. 

Technologická adaptácia 

Zavádzanie nových technológií môže v podniku viesť k rôznym ťažkostiam. Môže sa stať, že zamestnanci nemajú dostatok skúseností s digitálnymi nástrojmi. Školenie pracovníkov a ich oboznámenie sa s novými systémami si tiež vyžaduje čas a zdroje. 

Jedným z riešení môže byť postupné zavádzanie nových technológií s cieľom uľahčiť proces prechodu. Prvotné skúsenosti môžete získať v pilotnom projekte a získať tak spätnú väzbu od svojich zamestnancov. Tieto údaje potom môžete použiť na prispôsobenie postupu a optimalizáciu programu školenia. Zapojenie zamestnancov do procesu môže tiež pomôcť zvýšiť akceptáciu a včas identifikovať potenciálne problémy. 

Bezpečnosť údajov 

Kybernetické útoky a strata údajov sú riziká, ktoré nevyhnutne sprevádzajú rastúcu digitalizáciu. Bezpečná manipulácia s citlivými údajmi je preto pre digitálnych prepravcov najvyššou prioritou. Našťastie existujú spoľahlivé digitálne riešenia tohto problému v podobe rôznych bezpečnostných opatrení. To zahŕňa firewally, šifrovanie a pravidelné aktualizácie zabezpečenia. Školenia o kybernetickej bezpečnosti pre všetkých zamestnancov sú nevyhnutné, pretože len málo vecí je tak dôležitých ako zvyšovanie povedomia o potenciálnych rizikách. Odporúča sa tiež spolupracovať s dôveryhodnými poskytovateľmi zabezpečenia IT, ktorí môžu využiť svoje odborné znalosti na udržiavanie Vašich bezpečnostných systémov v aktuálnom stave. 

Road Freight Marketplace vás takto podporuje na ceste k digitálnemu zasielateľstvu 

Na Road Freight Marketplace nájdete množstvo služieb, ktoré vám pomôžu optimalizovať vaše procesy v kontexte Logistiky 4.0 a zabezpečiť plynulú prevádzku. Vďaka sieti viac ako 55 000 zákazníkov z celej Európy a až 1 miliónu ponúk nákladu a voľných vozidiel každý deň je možné rýchlo a efektívne vyhľadať a zadať objednávky na prepravu. To vám umožní maximalizovať využitie vašich vozidiel. Ďalšie služby, ako napr. Sledovanie zásielok live, Plánovanie trasySledovanie vozidiel vám pomôžu transparentne komunikovať so zákazníkmi a obchodnými partnermi, znížiť prevádzkové náklady a zlepšiť služby zákazníkom – a to všetko prostredníctvom jediného rozhrania. Prostredníctvom rozhraní je tiež možné využívať rôzne služby TIMOCOM priamo z vášho vlastného softvéru, napr. zo systému riadenia dopravy. 

Niektoré ďalšie spoločnosti už urobili krok smerom k digitálnej špedícii – zistite, ako dopravné spoločnosti ako napríklad Spedination GmbH alebo KMC Spedition čelia výzvam digitalizácie s podporou Road Freight Marketplace. 

Digitálna špedícia ako špedícia budúcnosti 

Prevažne digitalizovaná špedičná spoločnosť nie je vzdialenou víziou budúcnosti, ale nevyhnutným vývojom v cestnej nákladnej doprave, ktorý je rozhodujúci pre konkurencieschopnosť v ére Logistiky 4.0. Dopravné spoločnosti, ktoré sa spoliehajú na digitálne riešenia, profitujú z vyššej efektívnosti, nižších prevádzkových nákladov a vyššej spokojnosti zákazníkov. Z dlhodobého hľadiska sa investície do moderných technológií oplatia a vytvárajú konkurenčnú výhodu v čoraz viac digitalizovanom svete. Digitálne platformy, ako je napríklad Road Freight Marketplace, vás môžu podporiť na ceste k digitálnej transformácii. 

Plánujete navštíviť veľtrh IAA 2024? Navštívte nás v hale 13 v stánku C30 a diskutujte s nami o problémoch logistiky a digitálnych riešeniach v cestnej nákladnej doprave. Dohodnite si stretnutie a zabezpečte si bezplatnú vstupenku na IAA! 

 

Mohlo by vás tiež zaujímať: 

Význam digitalizácie pre dopravné a špedičné spoločnosti

Najdôležitejšie faktory úspechu digitalizácie v cestnej nákladnej doprave

Digitalizácia ako konkurenčná výhoda

Paula Bongers

Content Marketing Manager

Staňte sa znalcom v odbore!

Nechajte si pravidelne posielať relevantné články, dôležité odborné príspevky a exkluzívne správy pre používateľov!


Prihlásenie na odoberanie noviniek

Hore