Z dopravy 25.11.2022
5

TIMOCOM Pomoc pri rozjazde: Ako dopravca bezpečne a úspešne prejsť zimnou sezónou

Tipy, ako sa čo najlepšie pripraviť na zimnú sezónu

Nákladné vozidlo ide po ceste v zimnom lese

Zhruba 19 percent ročného obratu v Nemecku sa podľa obchodného zväzu vygeneruje v novembri a decembri. Plynulé dodávateľské reťazce, ktoré sú pritom nevyhnutné, hlavne v zimných mesiacoch podliehajú vonkajším vplyvom. Špedície a dopravné firmy sa na to však môžu pripraviť a ešte lepšie využiť šancu na dobré obchody.

Podstatne vyššia intenzita dopravy, väčší časový tlak zákazníkov, náročné poveternostné podmienky a situácia na cestách: Každý rok sú tieto faktory dôvodom nových výziev. V dnešnom príspevku vám dáme niekoľko tipov, ako sa pripraviť na koniec roka a na zvládanie náročných poveternostných podmienok.

Ako sa optimálne pripraviť na zimnú sezónu už viete, ale nehodilo by sa vám zopár rád, ako môže firma profitovať z digitálnej logistiky?

Ako pripraviť seba a svoje nákladné vozidlá na ľad a sneh

Snehové búrky a výkyvy počasia sú prejavom vyššej moci a často sa dajú len ťažko predpovedať. Pripravte sa čo najlepšie na všetky eventuality, aby vaša jazda bola bezpečná a časy odpočinku využite na zopakovanie kontroly.

Zimné pneumatiky pre nákladné vozidlá: M+S alebo snehová vločka?

Už dobré dva roky sú zimné pneumatiky  (pre nákladné vozidlá nad 3,5 tony) povinné na všetkých nápravách (vrátane riadiacich náprav). Kto chce alebo musí kúpiť nové pneumatiky, mal by siahnuť hneď po tých zimných. Pretože pneumatiky s označením M+S (z anglického mud + snow) možno používať už len do roku 2024. Potom musia byť zimné pneumatiky označené „alpským“ symbolom, ktorý je znázornený snehovou vločkou na pozadí horského štítu. Všetky tieto pneumatiky boli totiž podrobené testu brzdenia na snehu a práve u nákladných vozidiel zaistia podstatne kratšiu brzdnú dráhu.

Hĺbka profilu a tlak v pneumatikách

Zákonom stanovená minimálna hĺbka profilu je podľa § 36 nariadenia o registrácii pre premávku na pozemných komunikáciách aj pre zimné pneumatiky pre nákladné vozidlá 1,6 mm. Z bezpečnostných dôvodov sa často odporúča šesť až osem milimetrov. Pritom treba dávať pozor najmä na nerovnomerné opotrebenie. Ideálny tlak v pneumatikách sa v závislosti od vozidla a veľkosti pneumatík pohybuje medzi 7 a 9 barmi. Pred každou jazdou skontrolujte údaje výrobcu a ubezpečte sa, že tlak v pneumatikách je dostatočný. Práve v zime je kvôli trakcii vhodné zvýšiť tlak pneumatík zhruba o 0,1 až 0,2 baru.

Motorový olej, batéria a ochrana pred mrazom

Aby aj v zime všetko išlo ako po masle: Dbajte na to, aby motorový olej optimálne tiekol aj pri extrémne nízkych teplotách. Všetky motorové oleje sú označené dvoma hodnotami, pričom prvé číslo označuje viskozitu pri nízkych teplotách. Celoročný olej 15W-40 je vhodný do -10 °C, 10W-40 do -20 °C a plne syntetický olej 0W-40 až do -40 °C.

Ďalej sa ubezpečte, že ste doplnili nemrznúcu kvapalinu do chladiča a stieračov. Skontrolovať treba aj stav batérie, ktorá musí byť v zime podstatne výkonnejšia ako v lete. To by malo byť súčasťou prehliadky.

Pred jazdou: Prejdite kontrolný zoznam

Keď sa teplota blíži k bodu mrazu, mali by ste pravidelne robiť kontrolu. Skontrolujte, či bezchybne fungujú všetky dôležité časti na vozidle a či sú bezpečné:

  • kontrola funkčnosti kúrenia a odmrazovač
  • test bŕzd a svetiel
  • test všetkých tesnení a káblov, najmä na spodnej strane nákladného vozidla
  • pravidelné čistenie svetiel, skiel a zrkadiel
  • odstránenie možnej ľadovej námrazy zo strechy nákladného vozidla (ak pravidelne jazdíte za extrémne nízkych teplôt, potom prípadne odporúčame nainštalovať automatické odmrazovacie systémy)

Okrem toho so sebou vozte vybavenie, ktoré vám uľahčí všedný deň a pripraví vás na všetky možnosti:

  • teplé oblečenie (zimná bunda a obuv, rukavice, čapica) a deka
  • umelohmotná škrabka, kladivko, skrutkovač a lopata
  • snehové reťaze a posypový materiál
  • potraviny a zásobu vody
  • ohrievač na propán-bután a zapaľovač
  • metanol (na palivové a hydraulické potrubie)
  • nabíjačka na telefón a/alebo powerbanka

Rady, ako sa správať počas jazdy

Alfou a omegou bezpečnej jazdy je prispôsobiť štýl jazdy poveternostným podmienkam. Brzdná dráha je nielen za mokra, ale aj v snehu často dvojnásobná. Navyše by ste mali vždy jazdiť so zapnutými svetlami a mať obe ruky na volante. Nečakaný ľad a poletujúci sneh sú nepredvídateľné, niekedy treba reagovať behom sekundy. Mimoriadnu pozornosť treba venovať najmä mostom a diaľničným nadjazdom, pretože tam sa rýchlo môže vytvoriť poľadovica.

Nezabudli ste na nič? Najdôležitejšie informácie pre bezpečnú jazdu v zime nájdete v nasledujúcom bezplatnom PDF súbore:


Bezpečne na cestách a za obchodom – s TIMOCOM

Vianočné obdobie sa blíži a práve v tomto roku  odborové zväzy opäť očakávajú nárast objemu logistických služieb. Nedostatok vodičov, problémy s dodávateľskými reťazcami, platobná neistota a neprestávajúci boom elektronických obchodov sa opäť postarajú o maximálny tlak na logistiku. Práve v týchto turbulentných časoch je preto vhodné vybaviť sa digitálnymi aplikáciami a službami.

Optimalizujte vyťaženie vašej flotily pomocou TIMOCOM Marketplace a pomocou aplikácie Trasy a výdavky zostaňte informovaní aj o aktuálnych uzáverách. Ak napriek tomu zostanete stáť v snehu alebo v dopravnej zápche, vaši zákazníci vám budú vďační, ak im sledovanie vášho vozidla v reálnom čase pomocou live prenosu poskytne informácie o očakávanom čase príjazdu (ETA = Estimated Time of Arrival). Prostredníctvom pripojenej platobnej služby máte navyše možnosť nechať si za svoju prepravu zaplatiť už od 24 hodín.


Ste zvedaví na možnosti vyťaženia a plánovania s TIMOCOM?

Na začiatku bola viera v dobrú vec: TIMOCOM spojil celú Európu

25 rokov spolupráce: Spolupráca Ursped s.r.o. a TIMOCOM

Nedostatok skladov

Staňte sa znalcom v odbore!

Nechajte si pravidelne posielať relevantné články, dôležité odborné príspevky a exkluzívne správy pre používateľov!


Prihlásenie na odoberanie noviniek

Hore