Z logistiky 11.04.2022
3

Šokujúce ceny nafty: Dôsledky pre európsku logistiku

Ceny za prepravu v celej Európe porastú

Na obrázku je niekoľko nákladných vozidiel v ľavom pruhu diaľnice. Sú zobrazené rozmazane, čo má ilustrovať ich vysokú rýchlosť.

Celosvetové sankcie a možné zastavenie dodávok ruskej ropy vyhnalo medzinárodné ceny palív na najvyššiu úroveň za posledných 15 rokov. Vypuknutie vojny na Ukrajine postihuje najmä ľudí, zasiahnuté je však aj hospodárstvo. V tomto článku na blogu sa venujeme dôsledkom na európsku logistiku a tiež doterajším možnostiam riešení, ktoré im majú predísť.

Aktuálna situácia

Cena benzínu, predovšetkým cena nafty obrovsky vzrástla. Viac ako 50 percent celej logistiky v Európe zaisťuje cestná nákladná dopravou, v oblasti vnútrozemskej dopravy je to dokonca viac ako 70 percent. Vysoká cena pohonných hmôt vytvára enormný tlak na malé a najmenšie firmy.

Ceny nafty na európskych čerpacích staniciach v medziobdobí vzrástli z 1,17 eura na 2,30 eura, v Nemecku sú dokonca ešte vyššie. Tu aj v iných krajinách s vysokou daňou z pridanej hodnoty a spotrebnou daňou na pohonné hmoty sa  ceny prepráv o toto navýšenie už zvýšili. Iba tak je možné v odvetví ďalej pracovať a pokryť náklady. Dopravcovia a špedície z ďalších európskych krajín sa budú pridávať. Lebo aj oni musia kompenzovať zvýšené náklady.

Aj napriek tomu, že v medziobdobí opäť došlo k zmierneniu, cenová špirála sa podľa predpovedí expertov bude ďalej točiť smerom nahor. V iných európskych krajinách je situácia dramatickejšia už dnes:

Napríklad Maďarsko už schválilo cenový strop pre benzín, v súčasnosti je však nákupná cena pre veľkoobchodníkov výrazne vyššia ako maximálna predajná cena. Nákupy preto výrazne poklesli a prvé čerpacie stanice už museli zatvoriť. Pre zahraničných zákazníkov a nákladné vozidlá nad 3,5 tony je dnes cena na nemeckej úrovni.

IT riešenia v logistike podporujú krátkodobé plánovanie kapacít

Krátkodobým riešením sú digitálne nástroje na optimalizáciu ešte dostupných prepravných kapacít, ktoré pomôžu v logistike zvládnuť aktuálnu hospodársku situáciu.

Dlhodobé výberové konania s prepravnými zmluvami, ktoré platia mesiace alebo roky, možno v aktuálnej situácii ťažko kalkulovať alebo ich dohodnúť len s podstatnými rizikovými príplatkami. Pre zasielateľov je preto momentálne ekonomickejšie hľadať prepravné kapacity na trhu krátkodobých obchodov. TIMOCOM tu v podobe burzy nákladov ponúka  ideálne riešenie.

Pomocou aplikácie Trasy a výdavky môžete optimálne plánovať vaše aktuálne objednávky. Pozrite sa aj do našej burzy skladových priestorov, či tam nenájdete bližšie alebo lepšie umiestnené sklady, ktoré vám ušetria ďalšie obchádzky.

Priemyselná nafta ako záchranca v núdzi?

Možnosťou štátu, ako zasiahnuť, by bolo siahnuť po takzvanej „priemyselnej nafte“, ako sa v rôznych podobách už používa v Poľsku, Belgicku, Francúzsku, Taliansku, Chorvátsku, Slovinsku a Španielsku. Pri tejto nafte sa napríklad dopravcom vráti spotrebná daň z nafty. Holandsko pôjde touto cestou a od 1. apríla zníži daň cca o 21 % (zodpovedá cca 11 centom za liter nafty).

Diskutuje sa aj o znížení DPH. Tá je skôr nástrojom pre koncových spotrebiteľov, nie však pre firmy a živnostníkov, u ktorých ide spravidla o priebežnú položku.

Spolkový zväz pre nákladnú dopravu, logistiku a likvidáciu (Bundesverband Güterkraftverkehr Logistik und Entsorgung, BGL) aj vodiči nákladných vozidiel a dopravné firmy vyzývajú spolkovú vládu, aby čo najrýchlejšie politicky zasiahla. V opačnom prípade hrozí kolaps v zásobovaní. Aké riešenie sa nakoniec prijme, na to si treba počkať. Do tej doby tlak na štátny zásah ďalej porastie.

Ďalšie zaujímavé príspevky:

Eurolicencia: Od mája 2022 budú platiť tieto nové pravidlá pre kuriérne, expresné a balíkové služby

Korona ako šanca - nové koncepcie pre cestnú nákladnú dopravu

Kedy je správny čas na digitalizáciu logistiky?

Staňte sa znalcom v odbore!

Nechajte si pravidelne posielať relevantné články, dôležité odborné príspevky a exkluzívne správy pre používateľov!


Prihlásenie na odoberanie noviniek

Hore